PÁLYAORIENTÁCIÓ

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációt elősegítő tevékenysége

A Csongrád Megyei Kereskedelemi és Iparkamara Képzési Igazgatósága pályaválasztást elősegítő programot működtet általános és középiskolás tanulók számára. A program célja, hogy a tanulók, pedagógusok és szülők minél szélesebb rálátást nyerjenek a szakképzés egészére és a különböző szakmákra.

A pályaválasztást elősegítő programunk az alábbi elemekből épül fel:

1)   Pályaorientációt segítő csoportos tanácsadás:

Megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakembereink is segítenek osztályfőnöki órák keretében  a gyerekeknek önismeretük, egyéni adottságaik, képességeik fejlesztésében, a reális önkép kialakításában. A foglalkozásokon a tanulók személyes elképzeléseinek, lehetőségeinek helyes megítélésében segítenek a tanácsadók. Szeretnénk felkelteni az általános iskolások szakképzés iránti érdeklődését, bemutatni számukra a pályák, szakmák világát, segíteni őket abban, hogy több információval rendelkezzenek, és talán könnyebben és helyesebben tudják pályaválasztási döntésüket meghozni.

2) Üzemlátogatások, gyárlátogatások:

A pályaválasztás előtt álló tanulók lehetőséget kapnak az üzemekben, gyárakban, hogy megnézhessék, hogyan készülnek az alapanyagokból késztermékek, milyen munkafolyamatokon mennek keresztül addig, amíg eljutnak a csomagolásig, fogyasztásig. Betekintést nyerhetnek az üzemek mindennapi életébe, láthatják a termelési technológiákat, a folyamatos munkamenetet, a biztonságos munkavégzés feltételeit, eszközeit. Lehetőség szerint a tanulók megtapinthatják az alapanyagokat, és megkóstolhatják a késztermékeket is.

3) Iskolai tanműhely látogatások:

Az iskolai látogatások során a tanulók megismerhetik, az egyes oktatási intézmények komplett szakmakínálatát, és az oktatás tanműhelyi körülményeit. A tanműhelyekben olyan szakképesítéseket is meg tudnak nézni a tanulók, amelyeket, veszélyességük miatt csak ilyen módón van lehetőség bemutatni számukra. Egyes tanműhelyekben egy második látogatás alkalmával lehetőség van kisebb létszámú (5-6 fős csoportok) “szakkör” jellegű szakmai foglalkozásokra, ahol a pályaválasztás előtt álló gyerekek szakoktatók felügyelete mellett alapfogásokat, alap munkaműveleteket tudnak megismerni.

4)   Szülői értekezletek:

A szülőknek információt nyújtunk a középfokú iskolai szakképzésről, tájékoztatást adunk a hiányszakmákról a kapcsolódó plusz-juttatásokról e szakmák választásának előnyeiről, munkaerő piaci szerepükről. Ismertetjük a gyakorlati szakképzés rendszerét, a szakképzést érintő változásokat. Célunk, hogy eloszlassuk a szülőknél gyakran fellelhető, a kétkezi szakmákhoz kapcsolódó sztereotípiákat. Bemutatjuk a szakmai továbbfejlődés lehetőségeit, – a „fordított” életutakat – a szakma megszerzésétől a diplomáig.

A program sikerességéhez elengedhetetlenül fontosnak tartjuk az általános és középiskolákkal illetve gazdálkodó szervezetekkel a folyamatos együttműködést. Amennyiben Önök is szívesen részt vennének ebben a programban, akkor várjuk jelentkezésüket.

A programban való részvételért illetve bővebb információért kérjük, keressék

Szalai Hajnalka pályaorientációs tanácsadónkat a

 06-30-455-12-69-as telefonszámon vagy a szalai.hajnalka@csmkik.hu e-mail címen.

 

Reméljük, hogy a kibővített szolgáltatásaink megkönnyítik a mai fiatalok pályaválasztását.

Kapcsolódó dokumentumok:

Kapcsolódó oldalak:

PÁLYAORIENTÁCIÓ - CSMKIK