KISOKOS VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁHOZ

Hogyan lehetek vállalkozó?

A vállalkozóvá válás első lépésként érdemes vállalkozói ismereteket elsajátítani, ehhez segítséget nyújt az MKIK IDE kattintva elérhető online vállalkozásismereti tananyaga, ami bemutatja a különböző vállalkozási formákat, a piacismerettel, pénzüggyel, adózással, és jogi környezettel kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

Hogyan kell elindítani egyéni vállalkozást, hogy működik az elektronikus ügyintézés?

Dr. Tóth László  a CSMKH Kormányablakának munkatársa 2019. májusi kamarai előadásában összegyűjtötte az egyéni vállalkozásokkal, és az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos legfontosabb hatósági információkat. Az előadásanyag ITT érhető el.

Milyen tevékenységet vegyek fel?

Az egyéni vállalkozások tevékenységük elkezdésekor, vagy módosításakor ÖVTJ kódo(ka)t (Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke) kell kiválasztani, míg a társas vállalkozások tevékenységének besorolására  TEÁOR kódok (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) állnak rendelkezésre. A tevékenységek besorolásakor főszabályként az önbesorolás elve érvényesül. Ezt segítik a KSH oldalán elérhető részletes leírások az egyes kódokhoz, emellett fordítókulcsok, valamint a különböző keresőprogramok is elérhetők:

Az ÖVTJ kódokkal kapcsolatos KSH által biztosított anyagok ITT érhetők el. A kódok tartalmi elemeit is részletező gyűjtemény ITT érhető el, emellett keresőprogram is segít a kódok között való eligazodásban.

A TEÁOR számok esetében is számos funkció segíti a besorolást, ezek IDE kattintva érhetőek el. A kódok tartalmi elemeit is részletező gyűjtemény ITT érhető el, és a TEÁOR számok esetében is rendelkezésre áll keresőprogram.

Amennyiben az adott tevékenység, termék, szolgáltatás, gazdasági szervezet pontos besorolása  nem egyértelmű vagy vitatott, a KSH Információszolgálatához fordulhat állásfoglalási kérelemmel. A statisztikai osztályozásokkal kapcsolatos besorolási állásfoglalások elkészítése szakértői díj ellenében történik, amelynek összege: 7 000 forint + áfa. A szolgáltatásról ITT talál részletes leírást.

Milyen végzettség szükséges  a vállalkozásomhoz?

Sajnos nincsen olyan adatbázis, ami tevékenységenként megadná, hogy szükséges-e szakképesítés hozzá. Az adott ágazathoz kapcsolódóan vannak jogszabályok, ami az adott területet szabályozzák, előírva végzettségi követelményt, szakmai gyakorlatot, és akár egyéb feltételeket.

A beérkező kérdések alapján összegyűjtöttük a legnépszerűbb szakmákhoz kapcsolódó végzettségi követelményeket:

TOP 15 tevékenység, és a kapcsolódó szakképesítés:

 Aktuális divatirányzatnak, alkalomnak megfelelő frizura és hajszín készítése Fodrász
 Az egészséges test és bőr kozmetikai célú kezelése, ápolása, masszírozása, szépséghibáinak megszüntetése. Elektromos kezelések, szőrtelenítés, tartós make-up (tetoválás) Kozmetikus
 Kézápolás és műkörömépítés Kézápoló és műkörömépítő
 Élelmiszerértékesítés zöldség és gyümölcs kivételével Élelmiszer, vegyiáru és gyógynövény eladó
Boltvezető
Kereskedő
Eladó
 Kozmetikai termék, háztartási-vegyi cikk értékesítése Eladó
Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó
Boltvezető
Kereskedő
 Jármű, járműalkatrész értékesítése Kereskedő
Eladó
Műszakicikk-eladó
 Gépek, gépi berendezések, épületgépészeti berendezések, villamossági cikkek értékesítése Eladó
Műszakicikk-eladó
Boltvezető
Kereskedő
 Meleg és hideg ételek, italok készítése (kivétel: külön jogszabályban meghatározott Büfétermékek elkészítése) – az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek Szakács
Vendéglátás-szervező, vendéglős
Cukrász
 Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (kivétel: külön jogszabályban meghatározott Büfétermékek forgalmazása) – az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek Vendéglátás-szervező, vendéglős
Vendéglátó eladó
Pincér
 Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése –
az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek
Cukrász
Édesipari termékgyártó
Pék
Mézeskalács-készítő
 Számítógépek, perifériáik összeszerelése, karbantartása, javítása Informatikai rendszergazda
Számítógép-szerelő, karbantartó
 Fémmegmunkálás Gépi forgácsoló
CNC gépkezelő
Szerszámkészítő
 Műanyagfeldolgozás Műanyagfeldolgozó
Fröccsöntő
Műanyag hegesztő
Műanyagfeldolgozó technikus
 Járműszerelő tevékenység 5 fő járműfenntartó dolgozói létszámig a szakiránynak megfelelő mestervizsga
 Személyszállító szolgáltatás A szakmai irányítónak személytaxis vállalkozói képesítéssel vagy személygépkocsis személyszállító vállalkozói képesítéssel  kell rendelkeznie

 

JOGSZABÁLYOK ÁGAZATONKÉNT

Az alábbi jogszabályok ágazatonkénti bontásban írják le a szükséges szakképesítést, és egyéb követelményeket:

 

IPAR

Szükség van-e telepengedélyre?

A bejelentéshez/hatósági engedélyhez kötött gazdasági tevékenységek katalógusa, melyet az MKIK biztosít, IDE kattintva elérhető. Az adatbázisban a tevékenység megnevezése, vagy kódja alapján van lehetőség keresni.

Ipari tevékenységek esetében megkülönböztetünk bejelentésköteles és telepengedélyköteles tevékenységeket. Az engedélyezést a területileg illetékes jegyzőnél kell elindítani, a jegyző a bejelentést követően felveszi a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, akik az ellenőrzést végzik.

Az egyes kategóriák és a bejelentés menete az alábbi jogszabályban olvasható:

 

KERESKEDELEM

Az alábbi 2 jogszabály tartalmazza a kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos szabályokat, kötelezettségeket, ezeket érdemes minden érintett vállalkozónak ismerni:

Szükség van-e működési engedélyre? 

A bejelentéshez/hatósági engedélyhez kötött gazdasági tevékenységek katalógusa, melyet az MKIK biztosít, IDE kattintva elérhető. Az adatbázisban a tevékenység megnevezése, vagy kódja alapján van lehetőség keresni. Működési engedélyre az üzletköteles termékek forgalmazása esetén van szükség. Ezek a termékek az alábbi jogszabály 3. mellékletében vannak felsorolva:

Ha a vállalkozás nem forgalmaz üzletköteles terméket, bejelentést minden kereskedelmi tevékenység esetében szükséges tenni a területileg illetékes jegyzőnél.

Hogyan kell kiírni az árakat? Mit kell tenni vásárlói panasz esetén?

A fogyasztóvédelmi törvény rendelkezik arról, hogy miről kell tájékoztatni a vásárlót, hogyan kell feltüntetni az árakat, és hogyan kell kezelni a vásárlói panaszokat:

 

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

Hogyan kezelhetek adatokat?

A 2018. május 25-én életbe lépő GDPR szabályozás legfontosabb tudnivalóit Dr. Horváth Péter kamarai ügyvéd összefoglalójában. ITT érhető el a tájékoztató anyag.

Hogyan bővíthetem adózással kapcsolatos ismereteim?

Az MKIK 2019-es Adótanácsadó kiadványa részletesen leírja az egyes adózási formák jellemzőit. Érdemes a kiadvány végén található összehasonlító táblázatokat is átnézni, hogy milyen bevétel esetében előnyösök az egyes típusok. A Nemzeti Adó- És Vámhivatal a vállalkozás indítását követően 6 hónapon át mentorszolgáltatást biztosít, így egy személyes kapcsolattartó segít a kérdések megválaszolásában. Azoknak, akik jobban elmerülnének a témában, ajánljuk az MKIK honlapján elérhető, PriceWaterhouseCoopers által készített  e-Learning tananyagot, ami 3 modulban segít fejleszteni könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, könyvvizsgálók és más pénzügyi területen dolgozó szakemberek készségeit. A  3 modul: Adóhatósági ellenőrzések tapasztalatai, Adóváltozások, Digitális eszközök az e-közigazgatásban. A tananyag IDE kattintva elérhető?

Van-e támogatás vállalkozás indítására?

Igen, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya támogatással is segíti azokat a regisztrált álláskeresőket, akik vállalkozást indítanának. A támogatás keretében 6 hónapon keresztül a minimálbérnek megfelelő összeget igényelhető. A lehetőségről további információ IDE kattintva érhető el.

Milyen munkaügyi előírások vonatkoznak rám?

A kamarák a munkaügyi előírások betartása érdekében tájékoztató, felvilágosító tevékenységet végeznek. A gyakorlatban a tájékoztatási feladatokat a kamarák a kormányzati igazgatással és a munkaügyi hatóságok együttműködésben látják el. A kamarai munkaügyi tájékoztatással kapcsolatos információs oldala IDE kattintva érhető el.

Mikor van szükség HACCP-re?

Az élelmiszer-vállalkozásoknak számos élelmiszer-biztonsági szabályt kell betartaniuk. Ezek a követelmények az Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához című kiadványban vannak részletezve. Ez alapján kell elkészíttetni a HACCP-t, amiről ITT olvashat bővebben. A HACCP kézikönyv előírásait a működés során be kell tartani.

HATÓSÁGOK CSONGRÁD MEGYEI ELÉRHETŐSÉGEI

Csongrád Megyei Kormányhivatal
Csongrádi Járási Hivatal
Cím: 6640 Csongrád, Justh Gyula utca 2/b.
Elérhetőségek osztályonként:

Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal
6800 Hódmezővásárhely, Ady Endre út 14.
Tel.: +36 (62) 681-001
E-mail: vezeto.hmvhely@csongrad.gov.hu

Kisteleki Járási Hivatal
6760 Kistelek, Árpád utca 3. Pf.: 51.
Tel.: +36 (62) 681-318
E-mail: vezeto.kistelek@csongrad.gov.hu

Makói Járási Hivatal
6900 Makó, Széchenyi tér 22.
Tel.: 62/681-400 Fax:62/681-415
E-mail: vezeto.mako@csongrad.gov.hu

Mórahalmi Járási Hivatal
6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.
Elérhetőségek osztályonként

Szegedi Járási Hivatal
Elérhetőségek osztályonként

Szentesi Járási Hivatal
6601 Szentes, Kossuth tér 6.
Tel: 63/814-774
Elérhetőségek osztályonként

Katasztrófavédelem

Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Cím: 6728 Szeged Napos út 4.
Telefon: (+36-62) 553-040
Email: szeged.kk@katved.gov.hu

Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Cím: 6600 Szentes Kossuth u. 47.
Telefon: (+36-63) 561-041
Email: szentes.kk@katved.gov.hu

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi email cím: csongradavig@nav.gov.hu

Szegedi központi ügyfélszolgálat
Cím: 6721 Szeged, Bocskai u.14.
Tel: +36 (62) 567-500

Szeged váminformációs központ
Cím: 6720 Szeged, Jókai u. 7-9.
Tel: +36 (62) 599-300

Csongrádi kirendeltség
Cím: 6640 Csongrád, Justh Gy. u. 2/B
Tel: +36 (62) 567 – 500

Hódmezővásárhelyi kirendeltség
Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Ady Endre u. 14.
Tel: +36 (62) 567-500

Kisteleki kirendeltség
Cím: 6760 Kistelek, Árpád u. 3.
Tel: +36 (62) 567 – 500

Makói kirendeltség
Cím: 6900 Makó, Hunyadi utca 4. fsz.2.
Tel: +36 (62) 567 – 500

Mórahalmi kirendeltség
Cím: 6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.
Tel: +36 (62) 567 – 500

Szentesi kirendeltség
Cím: 6600 Szentes, Ady Endre u. 29.
Tel: +36 (62) 567 – 500

 

Kapcsolódó dokumentumok:

KISOKOS VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁHOZ - CSMKIK