JOGSZABÁLYFIGYELŐ

Az alábbiakban olvashatják az aktuális vállalkozásokat érintő jogszabály-változásokat. 

 Ha a témában segítségre van szükségük az alábbi elérhetőségeken feltehetik kérdéseiket:

Piti Enikő: 06/62-554-250 135-ös mellék, piti.eniko@csmkik.hu.

2020. március

 

Megjelent az első gazdaságvédelmi csomag

Az első koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedések közé tartozik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségének felfüggesztése év végéig. 

A turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén működők, valamint és a taxisok kapnak elsőként segítséget különböző járulék-, és adófizetési mentességek, és csökkentések formájában, illetve a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni.

Emellett minden vállalkozásra vonatkozik az a módosítás, aminek célja a munkavállalási szabályok rugalmasabbá válása erre az időszakra.

Vállalkozókat érintő korlátozások

A veszélyhelyzet növekedése miatt szigorúbb kormányzati intézkedéseket hirdetett ki a Kormány:

  • A kávézók, éttermek boltok csak 15 óráig tarthatnak nyitva
    Kivételek: az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzletek, továbbá a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, az üzemanyag-töltőállomások és a dohányboltok.
  • Betiltásra kerül valamennyi rendezvény
  • Bezárnak a kulturális intézmények és a mozik
  • Bevezetésre kerül a határzár, az áruszállításra azonban továbbra is van lehetőség


Változnak az üzleten kívüli, és a csomagküldő kereskedelem szabályai

A járványveszély idejére március 20-tól egyszerűbb átállni az üzleten kívüli, és a csomagküldő kereskedelemre a vendéglátó, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzleteknek. Ezen időszak alatt nincs szükség bejelentésre, nyilvántartásba vételre.


Áprilistól új verzióra vált az online számla rendszer

Április 1-jétől az online számla rendszer új verzióra vált, ettől az időponttól a vállalkozások kizárólag a 2.0-ás XSD-verzióval küldhetik be számlaadataikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A gazdálkodók számára a váltás nem jár az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése terén gyakorlati változással, kizárólag a számlázóprogramjukat kell felkészíteni. A számlázó szoftver átállításának technikai lépéseiről az alkalmazott program fejlesztőjénél érdemes tájékozódni.

 

NAV üzemanyagárak

Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

2020. április 1-je és április 30-a között alkalmazható üzemanyagárak:

  • ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin    388 Ft/l
  • Gázolaj    397 Ft/l
  • Keverék    425 Ft/l
  • LPG-autógáz    248 Ft/l

Hírek


A járványveszély idejére március 20-tól egyszerűbb lesz átállni az üzleten kívüli, és a csomagküldő kereskedelemre a vendéglátó, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üz [...]

2020.03.25.

Március 23-án bejelentésre került a második gazdaságvédelmi csomag, ami újabb 6 ponttal bővíti azoknak az intézkedésknek a körét, amik a koronavírus terjedése által okozott gazdasági [...]

2020.03.24.

Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét - jelentette be a miniszterelnök március 18-án.

2020.03.24.

Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni azokat a törvényi szabályokat, amelyek alkalmazhatóak a jelenlegi helyzetben.

2020.03.19.

Az Európai Unió tagállamaiban és egyes európai országokban a járványügyi helyzet alakulásának függvényében az elmúlt időszakban folyamatosan vezettek és vezetnek be ellenőrzési és [...]

2020.03.17.

A Kormány március 16-i rendelete több olyan korlátozást is tartalmaz, ami a kereskedelemmel, vendéglátással foglalkozó vállalkozások működését érinti. Emellett minden nyilvános rendez [...]

2020.03.17.

JOGSZABÁLYFIGYELŐ - CSMKIK