Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tarthatnak nyitva a kereskedelmi üzletek?

Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.

Hogyan tarthatnak nyitva a vendéglátó üzletek?

Vendéglátó üzletben - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A kijárási korlátozás kapcsán milyen kötelezettségei vannak az üzleteknek?

A helyiség üzemeltetőjének a felelőssége, hogy betartatni a következő intézkedéseket: Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Vendéglátó üzletben - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az a 65. életévét betöltött személy tartózkodhat.

Mi vonatkozik a szolgáltatásokra?

A nyitvatartás korlátozása a kereskedelmi és a vendéglátó üzletekre vonatkozik. Szolgáltatás nyújtása esetén nincs ilyen megkötés, azonban a kijárás korlátozásával csak alapos indokkal hagyható el a lakhely. Azok a szolgáltatások, melyek nem nem szerepelnek az alapos indokokat felsoroló listában, a jogszabály alapján nem vehetők igénybe. A jogszabály betartása azonban a magánszemély felelőssége.

A kijárási korlátozás kapcsán mi számít alapos indoknak?  Milyen esetekben hagyható el a lakhely?

A részletes lista IDE kattintva elérhető. A legfontosabbak: munkavégzés, napi fogyasztási cikkek vásárlása, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Milyen gazdaságvédelmi intézkedések vannak? Kikre vonatkoznak ezek?

A március 23-i második gazdaságvédelmi csomag meghatározott veszélyeztett ágazatokat. Az intézkedések 2 csoportba oszthatóak: meghatároztak egy TEÁOR listát, akik KATA-mentességet kapnak, valamint meghatároztak egy ettől független TEÁOR listát, akik járulékmentességet kapnak. A részeletek ITT olvashatók.